zondag 29 november 2009

Eindspelstudie: deel 1

De sleutelvelden spelen een belangrijke rol bij promotie van onze pionnetjes. Dikwijls krijgen hobbyschakers tijdens het eindspel moeilijkheden, omdat hun te weinig kennis hebben van dit begrip. Tussen pion en promotieveld staat meestal de verdedigende partij met zijn of haar koning. Kunnen we die passeren met onze extra pion? Hoe krijgen we het promotieveld onder controle? Een éénvoudige eindspelstudie brengt raad. Voor beginnelingen allemaal nieuwtjes, voor gevorderden slechts een opfrissing. Een eerste basisregel: Met je koning op rij zes en de extra pion achterop, zelfs om het even waar, win je altijd. Om het lekker simpel te houden, een veel voorkomende stelling. (zie diagram 1)


a. Wit aan zet: bv 1.Kd6 Kd8 2.e6 Ke8 3.e7 Kf7 4.Kd7 Kg6 5.e8=D+

b. Zwart aan zet: bv 1... Kd8 2.Kf7 Kd7 Kijk even hoe de witte koning velden e6, e7 en e8 onder controle heeft. De weg naar promotie is open. (zie diagram 2) 3.e6+ Kd8 4.e7+ Kd7 5.e8=D+

Wat zijn sleutelvelden? Indien we als aanvallende partij een sleutelveld kunnen bemachtigen met onze koning ligt promotie binnen handbereik. Let op! Ook als verdediger is deze kennis van cruciaal belang. Je moet de aanvaller beletten om één van deze velden te bezetten. Opdracht volbracht = remise!

Waar liggen deze sleutelvelden? De plaats van je pion is alles bepalend! Naargelang deze pion zijn tocht verderzet verplaatsen ook de drie sleutelvelden zich. Indien je pion rij vijf bereikt is er een verdubbeling van het aantal sleutelvelden. Enkele voorbeelden in diagramvorm.



Veel succes ermee, Koen Van Beylen