zaterdag 13 maart 2010

Uitslagen en partijen R10 en R11

Tijdens ronde 10 leek Rudy Hermans op het eerste zicht opnieuw voor een verrassing te kunnen zorgen. In een Italiaanse opening kreeg competitieleider Luc Jansen heel wat weerstand aangeboden. Met 20...Txf3?! ging zwart echter overhaast te werk en verknoeide zijn groot voordeel onmiddellijk. Enkele zetten later kon de witspeler hierdoor het volle punt binnenrijven.

Fred Hoskens en Jo Cooremans hadden een uitermate belangrijk duel voor de boeg met als inzet plaats twee in onze rangschikking. In een variant die typische kenmerken van het Bogo-Indisch vertoonde nam zwart van meet af aan het initiatief in handen. Ondanks verscheidene pogingen kon Fred zich niet uit de stevige grip van Jo werken. Met een mooie combinatie kon Jo winnend afsluiten.

In de partij Bob Roes - Jef Peeters kwam via zetverwisseling eveens een Italiaanse stelling op het bord. De witspeler trachtte via een pionoffer het initiatief te veroveren. Jef kon op zijn beurt een betrouwbare verdediging opzetten en lange tijd scheen de partij recht op remise af te stevenen tot Bob zijn tegenstander op een ernstige fout in het eindspel trapeerde.

Jef Wuyts pakte tegen Dries Leysen met bijzonder scherp spel uit. In het Traxler-gambiet bezweek zwart onder alle druk, alhoewel de stelling tot op zet 15 volledig in evenwicht was. 15...Kd7?? werd Dries fataal wegens gedwongen mat.

Bart Van der Avort speelde in zijn partij tegen Dirk Waltherus zoals gebruikelijk Siciliaans. De witspeler week reeds op zet twee met ...e5 snel af van alle theorie, maar ging enkele zetten later reeds volledig de mist in wegens stukverlies.

Mark Weyts schakelde na zijn verliespartij uit de vorige ronde waar hij met wit 1.e4 speelde terug over naar 1.d4 tegen Patrick Claes. In een Colle-variant gaf wit met 20.Dd4?! zijn openingsvoordeel uit handen, waarna Patrick dankbaar gebruik maakte van dit geschenk.

Uitslagen van Ronde 10: Donderdag, 25 februari 2010.

1 Luc Jansen 1 - Rudy Hermans 0
2 Fred Hoskens 0 - Jo Cooremans 1
3 Koen Van Beylen 1 - Kurt Van Oproy 0 (FF)
4 Bob Roes 1 - Jef Peeters 0
5 Jef Wuyts 1 - Dries Leysen 0
6 Dirk Waltherus 0 - Bart van der Avort 1
7 Marc Weyts 0 - Patrick Claes 1
8 Patrick Proost 1 - Marco Veldman 0
9 Karel Beyens 1 - Ivan Dalen 0
Kris Swerts - Bye

Tijdens ronde 11 moest Bart Van der Avort in een Italiaanse opening al snel een kwaliteit prijsgeven tegen Luc Jansen, waardoor deze de winst als de bliksem kon verzilveren.

In de partij Koen Van Beylen - Fred Hoskens verscheen een Philidor op het schaakbord waarin zwart door meermaals met hetzelfde stuk in de opening te spelen zich alle schaakregels aan zijn laars lapte. Koen ronde zijn ontwikkeling in hoog tempo af en kon zich al snel drie pionnen buit maken.

Rudy Hermans - Karel Beyens is een gelijkaardig voorbeeld van de vorige partij. Hier zondigde Karel in een Philidor eveneens tegen alle regels van het spel. Rudy kon hierdoor met actief stukkenspel zijn tegenstander platwalsen.Uitslagen van Ronde 11: Donderdag, 11 maart 2010.

1 Bart Van der Avort 0 - Luc Jansen 1
2 Jo Cooremans 1 - Bob Roes 0
3 Koen Van Beylen 1 - Fred Hoskens 0
4 Jef Peeters 0 - Jef Wuyts 1
5 Rudy Hermans 1 - Karel Beyens 0
6 Patrick Claes - Patrick Proost NNG
7 Marco Veldman 1 - Dries Leysen 0
8 Ivan Dalen - Dirk Waltherus NNG
9 Kris Swerts 0 - Marc Weyts 1
10 Kurt Van Oproy - Handmatige bye

Tot schaaks, Koen Van Beylen

Afbeelding - River of Time: Veronika Kasatkina