maandag 21 januari 2008

Bobby Fischer (1943-2008)

Bobby Fischer is vrijdag overleden in een ziekenhuis te Reykjavik. Dat heeft de nationale radio in IJsland bekendgemaakt. Opvallend is zijn leeftijd: "64, het aantal schaakvelden". De geboren Amerikaan was van 1972 tot 1975 wereldkampioen schaken.

Fischer werd wereldkampioen in 1972 door de Rus Boris Spasski te verslaan. Drie jaar later werd Anatoly Karpov uitgeroepen tot wereldkampioen door de wereldschaakbond wegens het niet verdedigen van de titel door de Amerikaan. Daarna was het twintig jaar wachten op nieuws van de schaaklegende.

In 1992 speelde hij een revanchewedstrijd tegen Spasski in Belgrado en won deze met 17,5-12,5. Fischer kreeg een winstpremie van ongeveer drie miljoen dollar toegewezen. De Amerikaanse regering verbood de wedstrijd in Joegoslavië, omdat er VN-sancties tegen het land van kracht waren. Wegens een arrestatiebevel en hoge belastingschulden zou de schaakmeester nooit naar de VS terugkeren. De volgende twaalf jaar bleef hij onvindbaar.

In 2004 werd hij met een ongeldig paspoort aangehouden op een vliegveld in Japan. Hij vocht zijn uitlevering naar Amerika aan en kreeg in maart 2005 de IJslandse nationaliteit.

Rest in Peace, Bobby